Motniška turistična pot

Ko pridete na obisk v Motnik si vzemite dobri 2 uri časa in se sprehodite po Motniški turistični poti ter spoznajte glavne znamenitosti in značilnosti trga Motnik in njegove okolice.

Izberete lahko krajšo krožno pot ali sprehod po celotni poti. Po poti vas bodo vodili smerokazi z motniškim polžem. Na poti so tudi informacijske table, kjer boste izvedeli podrobnosti o posameznih odsekih poti.

Lahko se dogovorite tudi za voden ogled, kjer boste izvedeli še mnogo več o Motniku in okolici.

Zahtevnost: Nezahtevna pot
Čas hoje: 2 uri

Evropska pešpot E6

Pot ki v Slovenijo pride od Ivnika na Koroškem, vstopi preko Radeljskega prelaza in poteka prek Radelj od Dravi, Male Kope (1526 mnm) na Pohorju, Mozirja, Motnika, Trojan, Moravč, Janč, Turjaka, Nove vasi, Starega trga, Snežnika, Ilirske Bistrice, preko Brkinov na Slavnik, do znamenitih Hrastovelj, Kubeda, do Marezig, Šmarja in do Strunjana, kjer se konča.

E 6 je dolga okoli 350 (ali 410) km. Na poti po Sloveniji je 39 kontrolnih točk. V popotno knjižico je potrebno odtisniti žig. Ko je pot opravljena, dobi pohodnik spominsko značko. Pohodna knjižica je na voljo pri Turistični zvezi Slovenije

Kontrolna točka Motnik
Gostilna Motnik, Gostilna pri Flegarju,
Piskar Betka, Motnik 11, 1222 Trojane

01 834 80 43,
051 307 530, gostilnapriflegarju@gmail.com

Motniška pot

Srednje zahtevna pot primerna za vsakogar in za vse letne čase. Zahtevna je predvsem zaradi svoje dolžine – 23,6 km.

Na poti si lahko ogledate zanimivosti vasi Motnik (pranger, kužno znamenje, razvaline gradu, …), zaselka Spodnji Okrog (arhitekturna tipologija kmečkih domov 19. stoletja) ter okrepčate v gostišču Lipovec. Na koncu poti, ko ponovno prispete v Motnik, se lahko okrepčate v gostilni pri Flegarju, v sosednji domačiji, ekološki kmetiji Pri Jernejk, pa le poskusite različne domače dobrote.

Zahtevnost: Srednje zahtevna pot
Čas hoje: 8 ur

Pot na Jasovnik

Pešpot iz Motnika na Jasovnik in skozi Zgornji Motnik nazaj je nezahtevna pot primerna za družinski izlet.

Iz Motnika se odpravimo po cesti do Strmca. Nato zavijemo na nezahtevno markirano gozdno pot, se povzpnemo na Mali Jasovnik in nato na Jasovnik, kjer je tudi skrinjica z žigom.
Pot nadaljujemo po ostrem grebenu Jasovnika, proti koncu se po markirani poti spustimo do naselja Jaršekovo v dolini Motnišnice. Prečkamo cesto Kamnik-Ločica in zavijemo proti Brezovici. Tik pred brezovico zavijemo na travniško oz. kolovozno pot, ki vodi nazaj v Motnik.

Zahtevnost: Nezahtevna pot
Čas hoje: 3,5 ure

Pot na Lipovec

Nezahteven družinski pohod do doma na Lipovcu (848 m).

Na Lipovcu vsako zadnjo nedeljo v avgustu priredijo pastirski praznik, na katerem imajo zanimivo tombolo, katere glavni dobitek je konj, včasih tudi krava. Pomerijo se v stavah na težo prašiča in višino pršuta ter preizkusijo v pokanju z ”gajžlo”.
Prikazano pa je tudi, kako so včasih kuhali oglje, vsako leto namreč zakurijo ”ogenjco” – oglarsko kopo; seveda pa nikoli ne manjka poskočnih viž in plesa.

Zahtevnost: Nezahtevna pot
Čas hoje: 5 ur

Pot na Goli vrh (Šavnice) na Menini

Srednje zahteven celodneven pohod na Goli vrh – Šavnice (1427m).

Na poti proti Menini si lahko ogledate zgornji rov motniškega rudnika rjavega premoga. V Beli se ustavite pri vaški podružnični cerkvi poznogotske arhitekture z zvezdasto obokanim prezbiterijem, cerkvi sv. Miklavža. V bližini planinskega doma na Bibi si lahko ogledate jezero Biba.
Na poti nazaj v Motnik pa si lahko ogledate Krevlov mlin na Beli, se okrepčate na ekološki kmetiji pri Jernejk in odžejate ter napolnite trebuščke v gostilni Pri Flegarju.

Zahtevnost: Srednje zahtevna pot
Čas hoje: 8,5 ur

Pot na Čemšeniško planino

Srednje zahteven celodneven pohod do Čoparjeve planinske koče na Čemšeniški planini.

Na poti si lahko ogledate vodoravno jamo Jelenov rog, se povzpnete na najvišji Tolsti vrh (1170m), na najvišji vrh Čemšeniške planine – Črni vrh (1205m).
Na Čemšeniški planini si lahko odpočijete in okrepčate v Čoparjevi planinski koči, kjer vas bodo pocrkljali z odlično hrano in polepšali dan z odličnim razgledom. Koča ima 76 sedežev v notranjosti in 105 sedežev zunaj koče, nudi pa tudi prenočišče do 32 gostom.

Zahtevnost: Srednje zahtevna pot
Čas hoje: 7 ur v obe smeri